Ratommerweg 10, 6045 EZ Roermond
info@entolyne.nl - Offerte aanvragen
BEL ONS NU!
06 27 65 24 26

Houtworm & Boktor

De  houtworm is eigenlijk een insectenlarve die in hout leeft en zicht zich voed met het materiaal waar hij in leeft. De houtworm zich ongeveer 2 tot 3 jaar met het hout blijft voeden zal een aangetast stuk hout bevatten. Door de aanwezigheid van houtworm in een vroeg stadium vast te stellen kunt u voorkomen dat er onherstelbare schade aan uw houten constructie wordt aangericht. Een kenmerk van houtworm dat vaak als eerste wordt  gezien is zeer fijn zaagsel op de grond onder een houten object. Wanneer u dit zaagsel ook wel boormeel genoemd op de vloer ziet liggen dan is dit een duidelijk signaal dat er houtwormen in het hout aanwezig zijn. Als u dan verder kijkt vindt u kleine gaatjes in het hout, de zogenaamde uitvliegopeningen. Bij overlast van de huisboktor zijn de symptomen voor het ongetrainde oog vaak het zelfde als bij de houtworm. De uitvliegopeningen zijn groter en ovaal van vorm, ook zijn de boorgangen dichter onder het oppervlak te vinden waardoor het oppervlak “bobbelig wordt.

Er zijn diverse bestrijding mogelijkheden voor houtworm en huisboktor. Wij voeren een vrijblijvende inspectie uit en adviseren u graag wat de beste bestrijdingstechniek is voor uw specifieke situatie.

Nathoutboorders

Komen voor op staande ziekelijke of pas gevelde bomen, die nog voorzien zijn van de schors. Ze kunnen hun levenscyclus nog wel volbrengen in verwerkt hout, maar planten zich hierin niet voort.
Enige soorten (er zijn meer dan 1000 soorten op de wereld!): veranderlijke boktor, houtwespen en ambrosiakevers.

Drooghoutboorders

O.a. huisboktor, gewone houtworm, grote houtworm, spinthoutkever. Deze leven zowel in naald- als in loofhout, dat veelal gebruikt werd en wordt voor kapconstructies en verdiepingsvloeren van woningen, boerderijen, monumentale gebouwen, kerken, als ook voor meubilair antieke voorwerpen enz.
De meest voorkomende houtvernielende insekten in ons land zijn de gevreesde huisboktor en de gewone houtworm.

De huisboktor

De huisboktor heeft zich gedurende de laatste decennia in ons land ontwikkeld tot een van de schadelijkste houtvernielende insekten. Komt in vele landen voor, in Nederland in het gehele land, vooral in Limburg en Noord Brabant.

Uiterlijk

De volwassen kever is groter dan de houtwormkever. Hij wordt 1 tot 2,5 cm lang, is grijs tot zwart, ook wel donkerbruin van kleur en heeft twee lange voelsprieten. Op elke voorvleugel (dekschild) is een grijze vlek aanwezig.
De larve is vaalwit en heeft een brede kop, met sterke bruine kaken en kan een lengte bereiken van wel 3 cm!

Leefwijze

De ontwikkeling van eitje-larve-pop-kever kan wel 3 tot 8 jaar duren. Het wijfje legt 140 tot 200 eieren in krimpscheuren, naden, op ruwe oppervlakten enz. In 1 tot 3 weken ontwikkelen zich de larven die zich knagend en borend door het hout verplaatsen, totdat ze zich ontpoppen (popstadium 2 – 4 weken) en als kever zich een weg naar buiten knagen.

Herkenning van de aantasting

Aangezien boktorlarven altijd onder het oppervlak van het hout blijven, is de aantasting door een niet-deskundige moeilijk te constateren en zodra slechts een enkel uitvlieggat (ovaal 6 a 8 mm) en/of boorgangen (blazen) op het hout worden ontdekt, is het houtwerk meestal reeds in ernstige mate aangetast.
Wanneer men aantasting constateert is het noodzakelijk direct een deskundig onderzoek en een aangepaste bestrijding te laten uitvoeren!

Kleine houtworm.

De kleine donkerbruine insect van 2 tot 5 mm. lengte is de meest voorkomende vernieler van kapconstructies, meubilair, kerkinterieurs, wandbetimmeringen, antieke voorwerpen enz. De aantasting kan worden veroorzaakt door reeds aanwezig aangetast meubilair of hout (open-haard hout), doch aangezien de kever vliegt, kan dit insect ook binnendringen van buiten af, bv. vanuit aangrenzende aangetaste objecten en soms zelfs uit bomen in de omgeving.

De ontwikkeling van ei – larve – pop – kever duurt 2 á 3 jaar. De vrouwelijke kever legt ca. 20 – 50 eitjes in naden en spleten van hout, ook wel in oude boorgangen, zowel in loof- als in naaldhout. Na ca. 10 tot 20 dagen komen de larven uit de eitjes te voorschijn, die zich direct in het hout boren om zich vervolgens knagend en borend een weg te banen door het hout en zo hun vernielende werk 2 á 3 jaar voortzetten.
Na deze periode verpoppen zij zich om na enige tijd als kevers zich naar buiten te boren, weer eitjes leggen en zo de kringloop te voltooien, waarbij ronde uitvlieggaten ontstaan van ca.
1 – 2 mm