Ratommerweg 10, 6045 EZ Roermond
info@entolyne.nl - Offerte aanvragen
BEL ONS NU!
06 27 65 24 26

Bedwants

Bedwantsen komen steeds meer voor. De bedwantsen voeden zich met bloed van de mens en andere zoogdieren. Een bedwants is roodbruin van kleur en komt met name ’s nachts tevoorschijn. Hij heeft een voorkeur voor warme donkere plekken. Het is onze lichaamswarmte en de kooldioxide in onze adem waar de bedwantsen op af komen. Aan de onderstaande sporen kunt u zien of u last heeft van bedwantsen.

  • Een karakteristieke geur in uw slaapkamer
  • Bijtplekken op het lichaam, voornamelijk in de hals
  • Als gevolg daarvan kleine bloedspatjes op de lakens

Het bestrijden van bedwantsen is altijd een uitdaging, ze verspreiden zich naar aangrenzende ruimtes via scheuren en naden in muren of via doorvoeropeningen van leidingen. De verspreiding vindt vaak plaats via bagage, transport van gebruikt meubilair en gebruik van sloophout uit gebouwen waarin bedwantsen aanwezig zijn.

Op het moment dat u een plaag heeft is het zinvol om de volgende zaken in acht te nemen:

  • Kleding en beddengoed in zakken naar de wasmachine en wassen boven 60 graden.
  • Ruimte goed stofzuigen en de zak weggooien.
  • Geen kleding koffers of andere zaken verplaatsen naar andere ruimtes in huis.

Op het moment dat u een bedwantsen plaag heeft is het raadzaam om zo snel mogelijk contact met ons op te nemen. Door samen in een vroeg stadium de juiste aanpak te volgen is de kans op uitbreiding van de plaag erg klein waardoor de bestrijding succesvol uitgevoerd kan worden.

Leefwijze

Wespen kunnen beschouwd worden als zeer nuttige insecten, ze helpen schadelijk ongedierte te verdelgen en ruimen ook dode insecten op.
Toch worden ze over het algemeen beschouwd als hinderlijke insecten die een bedreiging kunnen vormen voor onze gezondheid.

Wespensteken

Wespensteken zijn voor de meeste mensen vervelend maar in sommige gevallen kan dit fataal zijn. Gevoelige slachtoffers kunnen binnen het uur nadat ze zijn gestoken ernstig ziek worden of in het ergste geval zelfs komen te overlijden.

De ontwikkeling

Een in het vorige najaar bevruchte jonge koningin overwintert op een beschutte plaats in gebouwen of onder de grond. De jonge koningin komt tevoorschijn in de lente, voedt zich met nectar en sappen en begint aan de bouw van haar nest van “wespenpapier”, een mengsel van geknaagd hout, plantenresten en speeksel. Het nest kan op allerlei plaatsen gemaakt worden. In de grond, in een holle boom, in een spouwmuur of een andere holle ruimte in een gebouw enz. , het eerste eigeel komt binnen een paar dagen uit, de larven maken zijden cocons waarin ze zich verpoppen. Vier tot zes weken later verschijnen de eerste werksters. Zij zijn kleiner dan de koningin en allemaal onbevruchte vrouwtjes; de mannetjes (darren) komen later in het seizoen. De vrouwtjes nemen de opbouw van het nest over, ze gaan op zoek naar voedsel en verzorgen en voeren de opgroeiende larven. De koningin legt nu alleen nog eitjes. Eind van de zomer kan een nest meer dan 20.000 wespen herbergen. Bij het begin van de herfst bevruchten nieuwe mannetjes de nieuwe koninginnen die weer op zoek gaan naar een plaats om te overwinteren. Het winterweer veroorzaakt de dood van de bestaande wespen.

Overlast van wespen

In de zomer en nazomer zijn wespen veelvuldig te vinden op terrassen en in en om woningen, pretparken, banketbakkerijen, restaurants, cafetaria’s, bierbrouwerijen etc. Wespen worden in het bijzonder aangetrokken door de geur van zoete stoffen. In de directe omgeving van mens en dier kunnen wespen bijzonder hinderlijk zijn. Alhoewel, wanneer zij zich op afgelegen plaatsen bevinden, kunnen wespen ook zeer nuttige dieren zijn, aangezien zij andere insecten elimineren. (waarneming: een populatie van 400 wespen brachten per dag 3000 gevangen prooidieren naar het nest). De steken van een wesp zijn zeer pijnlijk en kunnen zelfs gevaarlijk zijn. Dit geldt in het bijzonder wanneer men in de mond gestoken wordt of wanneer men overgevoelig is voor het gif van wespen.